ABD’li senatörler, Biden’dan Erdoğan’ı HDP konusunda uyarmasını istedi

Amerika Birleşik Devletleri’nden 10 senatör, Başkan Joe Biden’ı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “ülkesindeki Kürt toplumunu vatandaşlık haklarından mahrum etme, çoğulcu siyasete zarar verme ve iktidar gücünü anti-demokratik yollardan sıkılaştırmaktan sorumlu tutmaya” çağırdı.

Demokrat Senatör Chris Van Hollen ve Cumhuriyetçi James Lankford’un öncülük ettiği bir mektup yazan senatörler “Türk Anayasa Mahkemesi’nin Haziran 2021’de ülkenin üçüncü büyük siyasi partisi olan Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kapatmayı hedefleyen bir iddianameyi kabul etmesinin derin endişesi ile yazıyoruz,” ifadelerini kullandı.

Senatörler mektupta “Sizden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkenin en büyük Kürt yanlısı siyasi partisini kapatma çabalarını artırmasını güçlü bir şekilde kınamanızı ve Türkiye’deki demokratik gerilemeyi engellemek için AB’li ortaklarımızla çalışmanızı istiyoruz,” sözlerine yer verdi.

Mektupta 2015 yılından beri 5 binden fazla HDP’li milletvekili, yönetici ve parti üyesinin tutuklandığına vurgu yapan senatörler Kasım 2016’dan beri tutuklu olan Eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin iki defa verdiği hak ihlali kararına rağmen serbest bırakılmamasına değindi.

“HDP’yi sandıkta yenmeyi başaramayan Erdoğan’ın yargı sistemini kullanarak partiyi kapatmaya ve yüzlerce üyesini yasaklamaya çalıştığını” belirten senatörer, bunun açık bir şekilde “siyasi muhalefeti dizinden vurmak” anlamına geleceğini kaydetti.about:blank

Senatörler mektubun sonunda Biden’dan Türkiye ile ilişkilerindede ulusal demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü değerlerine riayet etmesini isteyerer Erdoğan’ın HDP’yi kapatması ve üyelerini yasaklaması halinde Türkiye için ciddi olumsuz sonuçlarını olacağını anlamasını sağlamasını istedi.

Mektubu imzalayan diğer senatörler Demokrat Ron Wyden, Jeff Merkley, Jeanne Shaheen, Cory Booker, Ed Markey Sherrod Brown; Cummhuriyetçi Thom Tillis ve bağımsız Angus King oldu.

Kaynak: Euronews