Rusya lideri Putin: ABD’nin Afganistan’a müdahalesi trajediye neden oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri’nin Afganistan’a müdahalesinin bu ülkede trajediye yol açtığını söyledi.

Putin, “Özgürlük ve demokrasi, belirli bir halkın kültürü ve gelenekleriyle ilişkilendirilemez. ABD, Afgan halkının geleneklerine, kültürüne ve tarihine meydan okuyarak, Afganistan’a girdi. Sonuç ise trajedi oldu.” dedi.

Başkent Moskova’da düzenlenen Rusya Enerji Haftası Forumu’nun ana oturumunda konuşan Putin bu ifadeleri, Moskova’da 20 Ekim’de gerçekleştirilecek Afganistan konulu konferansa bir hafta kala yaptı.

Rusya, söz konusu konferansa Taliban temsilcilerini de davet edileceğini bildirmişti.

Konuşmasında küresel siyasi gelişmelere yer veren Putin, “Silahlanma yarışı maalesef hızlanıyor. Bu yarış, ABD’nin Anti-Balistik Füze Antlaşması’ndan çekilmesiyle başladı.” diye konuştu.

Rusya: Afganistan’da teröristlere silah tedarik yolları kapatılmalı

Bu arada gün içerisinde Afganistan konusunda bir yorum da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Lavrov, ‘Afganistan’da teröristlere silah tedarik kanallarının bir an önce kapatılması’ gerektiğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen 17. Bağımsız Devletler Topluluğu İstihbarat ve Güvenlik Kurumları Başkanları Toplantısı’nda konuşan ve Afganistan’da, Orta Asya’ya doğru göç akışının artmasına neden olan insani durumun daha fazla bozulmasını önlemek gerektiğini söyleyen Lavrov, “Terörist ve diğer radikal unsurların mülteci kisvesi altında güney sınırlarından sızabileceğine dair korkularımızı paylaşıyoruz. Onlara her türlü askeri ürün ikmal edilen kanalların bir an önce kapatılması gerekiyor.” dedi.

Batı’nın Orta Asya’ya yardım teklifi iyi analiz edilmeli

Bazı Batılı devletlerin Orta Asya ülkelerine “değişen askeri-politik durumun sonuçlarının üstesinden gelmeye yardımcı olma bahanesi altında” güvenlik alanında ikili iş birliği kurmayı teklif ettiğine dikkat çeken Lavrov, “Elbette her ülke halkının ulusal çıkarlarını karşılayan bağımsız dış politikaya sahip olma hakkına sahiptir. Ancak bu tür tekliflerin gerçek faydaları ve bölgesel istikrar dahil, bu tekliflerle ilgili potansiyel maliyetler her zaman dikkatli bir analizi gerektirir. Aramızda var olan bölgesel mekanizmalar doğrultusunda böyle bir analiz yapmayı uygun buluyorum.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Euronews