Güney Kore, Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne kısa menzilli füze fırlattığini duyurdu

Güney Kore ordusu, Kuzey Kore’nin Japon Denizi’ne ‘kısa menzilli füze fırlattığını’ söyledi.

Kuzey Kore, yaklaşık iki hafta önce de yeni tip bir uzun menzilli füze denemesi yapmıştı.

Ama Pyongyang, birkaç gün önce de Güney Kore ile görüşmelere katılmak istediği mesajını vermişti.

ABD ordusu yazılı açıklamasında Salı günkü füze atışından haberdar olduklarını söyledi ama bu atışın ABD personeline veya müttefiklerine herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.

ABD’nin Hint-Pasifik Komutanlığı ise füze atışının ‘Kuzey Kore’nin yasa dışı silah programının istikrarsızlaştırıcı etkisi olduğunu’ söyledi.

Bölgeden gelen ilk haberlerde fırlatılan cismin ne olduğunun tespit edilemediği belirtiliyordu. Japon medyası atılan cismin BM yaptırımları uyarınca yasaklanan balistik füze olabileceğini yazmıştı.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Pyongyang’ın son füze atışlarının amacının ne olduğunun araştırılması ve Kim Jong-un’un nüfuz sahibi kır kardeşi Kim Yo-jong’un son açıklamalarının ne anlama geldiğinin anlaşılması için Ulusal Güvenlik Konseyi’ne talimat verdi.

Kim Yo-jon birkaç gün öne, Devlet Başkanı Moon’un Kore Savaşı’na resmi olarak son verme önerisine açık olduklarını dile getirmiş ama Güney Kore’nin öncelikli olarak ‘düşmanca siyasetine son vermesi gerektiğini söylemişti.

Test atışından kısa bir süre sonra Kuzey Kore’nin BM Büyükelçisi Kim Song, New York’ta BM’nin yıllık Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

füze atışı televizyonlardan gösterildi.

Kim Song, Kuzey’in ‘silah sistemleri geliştirme, test etme, üretme ve sahip olma hakkı olduğunu’ ifade etti.

AFP’nin haberine göre Kim Song ayrıca, ülkenin kendilerini korumak ve ülkenin güvenliğini, huzurunu sağlamak için ulusal savunma sistemi kurduklarını söyledi.

Kuzey Kore’nin BM Büyükelçisi ABD’ye de seslenip Pyongyang’a karşı ‘düşmanca politikalarına son vermeleri’ çağrısı yaptı ve hiç kimsenin ülkenin kendini savunma ve silahlarını test etme hakkına engel olamayacağını söyledi.

Kuzey Kore, 13 Eylül’de yeni tip bir uzun menzilli füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Resmi haber ajansında yer alan haberlerde, iki deneme yapıldığı ve füzelerin 1500 kilometreden fazla mesafe kat ettikleri bildirildi.

Diğer yandan, Kuzey Kore’nin Salı günü Yüksek Halk Meclisi’nde oturum düzenlemesi bekleniyor.

Kuzey Kore, salgın nedeniyle bir yıldan uzun süredir sınırlarını kapalı tutuyordu, ülkede Çin gibi yakın ticari müttefikleri ile tedarik hattının kesilmesi nedeniyle gıda sıkıntısının yaşanabileceği belirtiliyor.

Kaynak: BBC Türkçe