ABD’nin Ukrayna’ya destek için Avrupa’ya gönderdiği ilk askeri birlik Almanya’ya ulaştı 

ABD birlikleri Polonya'da
ABD birlikleri Polonya’da   –   ©  Czarek Sokolowski/Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

ABD’nin Rusya’nın Ukrayna’yı olası işgaline karşı NATO’ya destek amacıyla Avrupa’ya gönderme kararı aldığı ilk birlik Almanya’ya intikal etti.

ABD Ordusu Avrupa Komutanlığından yapılan açıklamada, 18. Hava İndirme Kolordusuna ait ilk birliklerin Wiesbaden’e geldiği duyuruldu.

Bu arada Polonya ordusundan yapılan ayrı bir açıklamada ise Amerikan askerlerinin Polonya’ya sevkıyatının başladığı aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, çarşamba günü Doğu Avrupa’daki NATO ülkelerine 3 bin civarında asker gönderilmesi talimatı vermişti.

Pentagon’a göre bin 700 civarında asker Polonya’ya, bin civarında asker Romanya’ya ve 300 asker Almanya’ya gönderilecek.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 24 Ocak Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna krizinde beklenmedik durumlara karşı NATO Mukabele Gücü’nün aktif hale getirilmesi durumunda destek sağlamak üzere 8 bin 500 askeri teyakkuza geçirdiklerini bildirmişti.

Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO ile yakınlaşması Rusya’nın son dönemde Batı ile ilişkilerinde yeni bir kriz yarattı.

Rusya, buna Ukrayna ile ortak sınırına asker yığınağı yaparak ve yakın komşuları Kiev ve Tiflis’in NATO’ya katılımına izin vermeyeceği tehdidinde bulunarak yanıt verdi.

Kaynak: Euronews Türkçe