ABD ve Almanya: Rusya’nın Ukrayna sınırına yığınak yapması Avrupa güvenliğine tehdit

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken   –   ©  AP

Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya, Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmasının Avrupa güvenliğine yönelik acil bir tehdit ve meydan okuma olduğunu bildirdi.

İki ülke dışişleri bakanları tarafından yapılan ortak açıklamada, olası bir Ukrayna müdahalesinin ciddi sonuçlar doğuracağı ifade edildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’le bir araya geldi.

Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, iki ülkenin Rusya’ya karşı ortak cephede yer aldığı dile getirildi.

Rusya’nın Ukrayna işgaline verilecek olası bir cevabın boyutu, büyük ölçüde Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi olan ve blok içerisinde diplomatik ağırlığa sahip olan Berlin’in tavrına bağlı.

Basın toplantısında konuşan Blinken, “Hem Almanya hem de ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik eylemlerini Avrupa’da barış ve istikrara acil bir tehdit olarak görüyor.” dedi.

“Rusya’nın Ukrayna sınırlarına askeri yığınak yapmasını ve Ukrayna’nın Rusya’yı kışkırttığı yönündeki gittikçe artan ve doğru olmayan söylemlerini kınıyoruz.” diyen Blinken, “Bu biraz da tilkinin, tavuklar tehdit oluşturduğu için kümese saldırmaktan başka seçeneği kalmadığını söylemesine benziyor.” diye konuştu.

Alman Bakan Baerbock da “Rusya’nın eylemlerinin ve faaliyetlerinin açık ve net bir bedelinin olduğu ve Rusya’nın Ukrayna’nın egemenliğini yeniden ihlal etmesinin ciddi sonuçlara yol açacağını bir kez daha yineledik.” dedi.

Almanya’da iktidara yeni gelen hükümet, Angela Merkel dönemine göre söylemlerinde Rusya’ya karşı daha sert bir üslup kullanıyor.

Kaynak: Euronews Türkçe