ABD Savunma Bakanı Austin: Türk ordusunun modernizasyon ihtiyaçlarının farkındayız

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd James Austin’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından ABD Savunma Bakanlığı bir duyuru yayınladı.

ABD Savunma Bakanlığı Basın Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, görüşmede iki ülke arasındaki uzun vadeli savunma bağlarının arttırılması hedefinin üzerinde durulduğu belirtildi ve Austin’in Türk ordusunun modernizasyon ihtiyaçlarının farkında olduğunu teyit ettiği kaydedildi.

Austin’in ayrıca 23 Eylül’de son halini alan ve uzun süredir çözüm bekleyen Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasıyla ilgili anlaşmazlıkların giderilmesi görüşmelerine başlanması için bu hafta Ankara’da Amerikan Savunma Bakanlığı ekibinin ağırlanmasından dolayı teşekkür ettiği bildirildi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın planlanan görüşmesi öncesinde olumlu gündem oluşturulmasına yönelik adımlar üzerinde durulduğu belirtildi.

F-35 anlaşmazlığı ile ilgili son gelişmeler

ABD Savunma Bakanlığı’ndan açıklanan kayıtlara göre Türkiye, F-35 uçakları için bir Amerikan lobi şirketiyle olan anlaşmasını uzatmış, şirketin Türkiye ile 1.5 milyon dolarlık yeni bir sözleşme yaparak Ankara hükümetine 2022 Ağustos’una kadar “stratejik ve hukuki danışmanlık hizmetleri” sağlayacağı belirtilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasından kaynaklanan anlaşmazlıkları görüşmek üzere dün Ankara’da temaslarda bulunmuş, görüşmenin verimli geçtiği ve delegasyonların önümüzdeki aylarda başkent Washington’da tekrar bir araya gelmeyi planladığı aktarılmıştı.

ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Ankara’ya yaptırım uygulama kararı almış ve Nisan 2021’de resmi bildirimde bulunarak Türkiye’yi F-35 projesinden çıkartmıştı.

Kaynak: Euronews