Brezilya’da Covid soruşturması: Devlet Başkanı Bolsonaro’nun ‘cinayet’ dahil bir dizi suçtan yargılanması istendi

Brezilya’da Covid-19 salgını ile mücadeleye ilişkin Kongre’de yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı yürüten senatör, hükümetin hatalarının binlerce kişinin ölümüne yol açtığını söyledi ve Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun “cinayet” dahil bir dizi suçtan yargılanmasını talep etti. Bolsonaro, “insanlığa karşı suç işlemekle” de itham edildi.

Covid-19 önlemlerine karşıtlığını gizlemeyen Jair Bolsonaro ise soruşturmanın siyasi olduğunu söylüyor.

Bolsonaro’nun suçlamalar nedeniyle yargılanması için Brezilya Başsavcısının harekete geçmesi gerekiyor ancak Başsavcı, Bolsonaro tarafından atandığı için bu beklenmiyor.

Soruşturmayı yürüten Senato komisyonu için muhalefet üyesi Senatör Renan Calheiros tarafından hazırlanan yaklaşık 1200 sayfalık taslak rapor, Bolsonaro’nun hükümetin erken aşı edinme fırsatlarını geri çevirdiğini, bunun da ülkedeki aşı kampanyasını geciktirdiğini ve tahminen 95 bin kişinin ölümüne yol açtığını öne sürüyor.

Rapora göre Bolsonaro, “enfeksiyon kapma yoluyla sürü bağışıklığı kazanma” gibi bilimsel olmayan bir yöntem benimsedi.

Taslak raporun halen Senato’daki komisyon tarafından oylanması gerekiyor. Bu da raporun veto edilebileceği veya değiştirilebileceği anlamına geliyor.

Oylamanın gelecek hafta yapılması planlanıyor.

Brezilya'da ölen 600 bin kişi anısına Copacabana plajına 600 mendil asıldı
Brezilya’da ölen 600 bin kişi anısına Copacabana plajına 600 mendil asıldı

Brezilya Devlet Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı henüz konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Salı günü erken saatlerde Bolsonaro, destekçilerine soruşturmanın “saçmalık” olduğunu ve bu konuda endişelenmediğini söylemişti.

Raporda ayrıca Bolsonaro’nun üç oğlunun da- senatör Flavio, milletvekili Eduardo ve belediye meclisi üyesi Carlos – yargılanması gerektiği kaydediliyor.

Rapora göre bu kişiler, “salgını kontrol altına almak için gerekli sıhhi kurallara uymamayı teşvik eden” yanlış bilgiler yaydılar.

Brezilya, Covid ölümlerinde ikinci sırada

600 binden fazla kişiyle Brezilya, dünyada ABD’den sonra Covid-19’dan en fazla kişinin öldüğü ikinci ülke.

Devlet Başkanı Bolsonaro, sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı gösterilere katılması, kamusal alanda sıklıkla maske takmayı reddetmesi ve aşı olmadığını beyan etmesi nedeniyle halk sağlığı uzmanları tarafından çokça eleştirildi.

Bolsonaro ayrıca kullanım onayı almamış “hidroksiklorokin” ilacı gibi kanıtlanmamış tedavi yöntemlerini de teşvik etti.

Raporda, Bolsonaro’nun “hükümetin Covid-19 salgını sırasında yaptığı hataların başlıca sorumlusu” olduğu ve kanıtlanmamış tedavilerin kullanımını destekleyerek Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyelerine aykırı davrandığı belirtildi.

Kaynak: BBC Türkçe