Çin İstihbaratında Covid Sızıntısı

PUGAT Özel Haber / Aydın Yavuz

Çin Devlet Güvenlik Bakan Yardımcısı Dong Jingwei COVID sırları karşılığında ABD’den iltica talebinde bulunduğu iddia edildi.

Çin haber sitelerinde ve sosyal medyada konuşulan iddiaya göre, Çin Devlet Güvenlik Bakan Yardımcısı Dong Jingwei 10 Şubat’ta gizlice Hong Kong’dan ABD’ye uçtu.

Dong Jingwei’nin, herkes tarafından merak edilen “COVID-19 pandemisi nasıl başladı?” sorusuna cevap verdiği ve bunun karşılığında da ABD’ye sığınma talebinde bulunulduğu iddia ediliyor.

Söylentiler doğruysa Dong Jingwei, Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelmiş geçmiş en üst düzey sığınmacı olacak.

Genellikle, ABD istihbaratı ile ilgili haberler yapan Spy Talk’un haberine göre, Dong Jingwei kızı Dong Yang ile birlikte Hong Kong’tan ABD’ye seyahat etti.

Dong’un, son bir buçuk yıldır birçok kişi tarafından bir “komplo teorisi” olduğu gerekçesiyle reddedilen, COVID laboratuvar sızıntısı teorisinin merkezinde yer alan Wuhan Viroloji Enstitüsü hakkında önemli bilgileri aktardığına dair söylentiler dolaşıyor.

Dong Jingwei’nın sunduğu kanıtlar, ABD Başkanı Joe Biden’ın COVID konusunda yaptırdığı soruşturmanın seyrini bile değiştirebileceği söyleniyor. Bununla birlikte Biden’ın, daha önce COVID konusunda başlatılan bir soruşturmayı kapattığı ve Mayıs ayı sonlarında COVID’in kökenleri hakkında yeni bir inceleme başlattığı da iddia edilmekte.

Şimdilerde Biden, ABD istihbarat birimlerine, COVID’in kazara bir hayvan barınağından mı insanlara sıçradığını veya Wuhan araştırma laboratuvarından mı serbest bırakıldığını öğrenmeleri için soruşturmalarını genişletmeleri çağrısında bulundu.

Ortaya çıkan bu gelişmeyi farklı açılardan okumak mümkün.

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Geçtiğimiz G7 zirvesinde, COVID’in yayılmaya başlamasından bugüne kadar dünyada 3.75 milyon kişinin hayatını kaybettiğini ve hastalığın 174 milyon insana bulaştığını ifade etmişti.

Dong Jingwei’nın sunduğu ya da sunacağı kanıtlar sonrasında dünya liderleri Çin’in COVID konusunda daha şeffaf olmasını isteyebilir ve bu konuda Çin’i ortak çalışmaya davet edebilirler.

Ayrıca Dong Jingwei’nin, iddia edildiği gibi ABD’ye kaçtığı doğru ise, CIA, Çin istihbaratında muazzam bir gedik açmış demektir. Çin’in istihbarat birimindeki bu sızıntı, ülkenin yakın tarihinin en büyük istihbarat fiyaskosu olarak anılacaktır.

Dong Jingwei’nin ABD istihbarat birimlerine COVID haricinde başka istihbari bilgiler vermiş olması ihtimalini göz önünde bulundurduğumuzda, bu olayın yakın zamanda Çin’in ülke yönetiminde büyük krizlere neden olabileceğini de söyleyebiliriz.

Konuyla ilgili haber için tıklayınız.

Aydın Yavuz