Fas yargısı, bir Uygur Türkünün Çin’e iade edilme kararını onayladı

Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikası dünyanın birçok yerinde protesto ediliyor / Arşiv
Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikası dünyanın birçok yerinde protesto ediliyor / Arşiv   –   ©  KENZO TRIBOUILLARD/AFP or licensors

Fas yargısı, ‘terör’ faaliyetlerle suçlanan İdris Aisha adındaki Uygurun Çin’e iade edilebileceği yönünde karar aldı.

Temmuz ayında Türkiye’den hareket ederek Fas’ın Kazablanka Havaalanı’nda giriş yaparken tutuklanan Yidiresi Aisha, 2012 yılından beri ailesiyle birlikte Türkiye’de yaşıyordu.

Aisha’nın avukatı Miloud Kandil, Fas’taki mahkemenin dün müvekkilinin iadesinin önünü açtığını ve bunun müvekkili için psikolojik olarak çok ağır bir karar olduğunu belirtti.

Yargıtayın aldığı iade onayının son karar olduğundan temyiz edilemiyor. Ancak Hasan’ın ne zaman iade edileceğine ilişkin bir netlik bulunmuyor. Fas’ın sınırları Covid-19 tedbirleri nedeniyle halen kapalı durumda.

Bilgisayar mühendisi olan üç çocuk babası 34 yaşındaki İdris Aisha’nın resmi oturum belgeleri Türkiye’de görünüyor. Uygur aktivistlere göre Aisha, Uygur diasporası ile ilgili bir web sitesinde tasarımcı olarak çalışıyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden uyarı

Çin tarafından terör örgütü üyesi olmakla suçlanan İdris Aisha hakkında 2017 yılında terörist faaliyette bulunmak suçundan uluslararası arama kararı bulunuyordu.

Ancak Uluslararası Af Örgütü’ne göre Interpol, Aisha ile ilgili kuruma ulaşan yeni bilgilere dayanarak ismini kırmızı bültenden çıkardı.

Örgüt, Pekin yönetiminin suçlamalarının ardından Aisha’nın Uygur Türklerinin haklarını savunan gruplar için çalışmalarının bulunduğu ve bu nedenle iadesi durumunda keyfi gözaltı ve işkenceye maruz kalabileceği uyarısında bulunmuştu.

Çin hükümetinin Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlalleri uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor.

Fas yargıtayının kararı da Londra’da Çin’in Uygur halkına yönelik hak ihlallerine ilişkin delilleri değerlendiren bağımsız bir mahkemenin Çin hükümetinin Sincan’da soykırım ve insanlığa karşı suç işlediği sonucuna varmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Çin ise suçlamaları reddediyor.

Kaynak: Euronews Türkçe