Zuma’nın hapse atılmasının ardından şiddet Güney Afrika’nın ekonomik merkezine yayıldı

Johannesburg’da Pazar günü, eski Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın hapse atılmasının ardından meydana gelen şiddet olayları ülkenin ana ekonomik merkezine yayılırken, mağazalar gece yağmalandı ve M2 otoyolunun bir bölümü kapatıldı.

Huzursuzluk esas olarak Zuma’nın kendi eyaleti KwaZulu-Natal’da (KZN) yoğunlaşmıştı ve burada Çarşamba gecesi mahkemeye itaatsizlikten 15 aylık hapis cezasını çekmeye başladı.

Zuma’nın cezası ve müteakip hapis cezası, Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) demokrasiyi başlatmak için beyaz azınlık yöneticilerini devirmesinden 27 yıl sonra, apartheid sonrası ulusun yasayı – güçlü politikacılara karşı bile – adil bir şekilde uygulama yeteneğinin bir testi olarak görülüyor.

Ancak hapsedilmesi Zuma’nın destekçilerini kızdırdı ve ANC içindeki çatlakları ortaya çıkardı.

Polis, suçluların çalmak ve zarar vermek için öfkeden yararlandığını söyledi. Ulusal istihbarat kuruluşu NatJOINTS, şiddeti kışkırtanların cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı.

NatJOINTS yaptığı açıklamada, şiddetin başlamasından bu yana Johannesburg’un bulunduğu KZN ve Gauteng’de 62 kişinin tutuklandığını söyledi.

Johannesburg Metropolitan Polis Departmanı (JMPD), Cumartesi gecesi Alexandra ilçesi ve Jeppestown banliyösünde yağma olduğunu söyledi. Geçen araçlara ateş edildiğine dair ihbarlar alındıktan sonra M2 kapatıldı.

JMPD sözcüsü Wayne Minnaar, Pazar sabahı Hillbrow semtinde protestoların devam ettiğini söyledi.

KZN polis sözcüsü Jay Naicker, Durban’ı da içeren belediye olan eThekwini’de daha fazla yağma olduğunu söyledi. “Bu dönemde kendilerini zengin etmeye çalışan birçok suçlu veya fırsatçı birey gördük” dedi.

Zuma, 2018 yılına kadar dokuz yıllık iktidarı boyunca üst düzey yolsuzluğu soruşturan bir soruşturmada, anayasa mahkemesinin ifade verme emrine karşı geldiği için hapis cezasına çarptırıldı.

Liderliği altında yaygın bir yolsuzluk olduğunu reddediyor, ancak görevdeki son haftalarında başlatılan soruşturmayla işbirliği yapmayı reddetti.

Zuma, kısmen iddia edilen zayıf sağlığı ve COVID-19’a yakalanma riski gerekçesiyle anayasa mahkemesinde cezasına itiraz etti. Bu meydan okuma Pazartesi günü duyulacak.

Parlamento başkanları Pazar günü yaptığı açıklamada, “eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın karşı karşıya olduğu kişisel zorluklara sempati duyduklarını, ancak hukukun üstünlüğü ve anayasanın üstünlüğünün geçerli olması gerektiğini” söyledi.

Kaynak: Reuters