Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk eylemlerin ardından istifa etti

Abdullah Hamduk

Sudan’da haftalar önce orduyla tartışmalı bir anlaşma yaparak yeniden göreve getirilen Başbakan Abdullah Hamduk istifa ettiğini açıkladı.

Abdullah Hamduk, “Sudan’ın, varlığını tehdit eden tehlikeli bir dönüm noktasında olduğunu” söyledi.

Ülkenin “bir felakete doğru kaymasını önlemek için elinden geleni yaptığını” belirten Hamduk, uzlaşma çabalarının sonuçsuz kaldığını söyledi.

Hamduk, “Başbakan olarak sorumluluğu geri verip, istifayı açıklama kararı aldım. Böylece bu asil ülkenin sivil bir demokratik yönetime geçiş sürecine önderlik edecek başka bir kadın ya da adama şans vermek için” dedi.

Sudan ordusu, geçen Ekim ayında yönetime el koymuş ve Hamduk’u ev hapsine almıştı. Ancak darbecilerle yapılan güç paylaşımına dayalı anlaşmanın ardından Hamduk görevine iade edilmişti.

Darbe karşıtları ise anlaşmayı reddetmiş ve tamamen sivil bir yönetim istemişti.

‘Halk iktidara’ sloganları

Hamduk ile Kasım ayında varılan uzlaşmaya göre yeniden göreve gelen başbakan seçimlere kadar bir teknokratlar hükümetini yönetecekti. Ancak yeni sivil hükümetin ne kadar güçlü olacağı belirsizdi ve eylemciler orduya güvenmediklerini vurgulamıştı.

Başkent Hartum ve Omdurman kentlerinde Pazar günü düzenlenen eylemlere binlerce kişi katıldı. Protestocular “Halk iktidara” sloganları atarken, ordudan da siyasetten uzak durmasını istedi.

Sudan

Demokrasi yanlısı Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi’ne göre darbe sonrası eylemlerde en az ikisi Pazar günü olmak üzere 50’den fazla kişi öldü.

Darbecilerin lideri General Abdülfetteah el-Burhan, ordunun geçen Ekim’de çıkmak üzere olan iç savaşı önlemek için yönetime el koyduğunu savunuyor.

El-Burhan, sivil yönetime geçiş sürecine bağlı olduklarını vurgulamış ve seçimlerin Temmuz 2023’te yapılacağını açıklamıştı.

Kaynak: BBC Türkçe