Fransa’da Suriye’ye kimyasal silah bileşeni tedarik etmekle suçlanan bir kişi yakalandı

Suriye'de kimyasal saldırı sonrası ABD misillemesi (Arşiv)
Suriye’de kimyasal saldırı sonrası ABD misillemesi (Arşiv)   –   ©  Hassan Ammar/Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Suriye’de kimyasal silah üretimi için kendine ait nakliye şirketi ile devlete malzeme tedarik ettiğinden şüphelenilen bir kişi Fransa’da gözaltına alındı.

Fransız haber ajansı AFP’de yer alan haberde, ismi açıklanmayan kişinin Fransız vatandaşlığı da bulunan bir Suriyeli olduğu belirtildi.

Suriye’ye kimyasal silah üretimi için bileşen tedarik etmekle suçlanan 1962 doğumlu şüphelinin tatil için ailesi ile geldiği Fransa’nın güneyinde polis tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

Adli kaynaklar, Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılına kadar uzanan dava dosyasının 2018 yılına kadar olan süreyi kapsadığını kaydetti.

Aynı kaynak, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı ülkelerde şirket merkezi bulunan şüphelinin, Suriye yönetiminin konvansiyonel olmayan silahların üretiminden sorumlu çeşitli devlet birimlerine malzeme sağlamaya katılmakla suçlandığını söyledi.

Böylece Fransa’da ilk kez bir kişi resmi olarak Suriye ordusunu desteklemekten soruşturma altına alındı.

Suriye savaşta kimyasal silah kullandığı iddialarını reddediyor. Şam yönetimi, Guta’da bin 400 kişinin öldüğü sarın gazı saldırısının ardından ABD ve Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma çerçevesinde bütün kimyasal silahlarını teslim ettiğini belirtiyor.

Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşta bugüne kadar yüzbinlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de evlerinden oldu.

Kaynak: Euronews Türkçe