Ukrayna, Rus vatandaşlarının dahil olduğu bir darbe girişimini ortaya çıkardıklarını duyurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gelecek hafta ülkesinde Rusların da müdahil olacağı bir darbe girişimi planı olduğunu ancak bunu ortaya çıkardıklarını söyledi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Zelenskiy, darbe planıyla ilgili detay vermedi ve Moskova’ya doğrudan suçlama da yöneltmedi.

Ancak darbe planının kanıtı olarak ellerinde ses kayıtlarının bulunduğunu belirten Zelenskiy, “Sadece Rusya Federasyonu kaynaklı sıkıntılar değil kendi içimizde büyük sorunlarımız da var. 1, 2 Aralık’ta ülkemizde bir darbe olacağı istihbaratını aldım.” ifadesini kullandı.

“Ahmetov’u saraya davet ettim”

Zelenskiy, “Ukrayna Devlet Başkanına 30 Soru” programında yaptığı açıklamada ise darbe yapılacağına ilişkin istihbarat aldıklarını kaydetti.

Zelenskiy, Ukraynalı iş insanı Rinat Ahmetov’un darbe girişimine dahlinin konuşulduğu ses kayıtları olduğunu ifade etti.

Konuyla ilgili bilgi almak için Ahmetov’u devlet başkanlığına davet eden Zelenskiy, kendisinin 2014’te ülkeden kaçan eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç gibi olmadığını ve kaçmayacağını belirtti.

Moskova: Rusya bu tür eylemlerde yer almıyor

Darbe açıklamasının ardından Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın bu tür eylemlerde yer almadığı belirtilerek olası bir darbe planında herhangi bir rolü olduğu yönündeki suçlamaları reddetti.

Rusya, Ukrayna sınırına son haftalarda on binlerce asker sevk etti. İki ülke sınırda artan gerilim nedeniyle karşılıklı olarak birbirini suçlarken, Ukrayna ile Rusya’nın destek verdiği ayrılıkçılar arasında uzun süredir devam eden çatışmanın yeni bir açık savaşa dönüşebileceğine dair endişeler de arttı.

“Sınırlarımızın kontrolü tümüyle elimizde ve gerilimin tırmanmasına tamamen hazırız.” diyen Zelenskiy, “Güçlü ordumuza ve kendimize güvenmeliyiz. Bir savaş olacağına dair göz korkutmaya çalışanlar var var ama biz herhangi bir gerilime karşı hazırız” dedi.

Son haftalarda Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve Avrupa Birliği, Moskova’nın bu tür planlarına dair endişelerini dile getirmişti.

Ukrayna başkanlık ofisinden aktarılanlara göre, Kiev’in elinde Ukraynalı iş dünyası temsilcilerini iktidarın ele geçirilmesine dahil etme planlarının ses kayıtları bile mevcut.

NATO: Rusya, Ukrayna’ya saldırırsa sonucuna katlanır

Bu arada Rusya’yı, Ukrayna’ya karşı güç kullanması halinde “sonuçlar” ve “ödenecek bedel” konusunda uyaran NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’deki NATO karargahında basın toplantısı düzenledi.

Stoltenberg, “Rusya bu yıl ikinci kez ağır teçhizat, tank ve savaşa hazır birliklerini Ukrayna sınırlarına konuşlandırdı. Şu çok açık, Rusya, Ukrayna’ya karşı güç kullanırsa bunun bedelleri ve sonuçları olacaktır. Bu nedenle Rusya’ya gerilimi tırmandırmaması için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz.” dedi.

Bugüne nasıl gelindi?

2014’ten bu yana, Moskova’nın Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından Rusya yanlısı ayrılıkçılar Kiev güçleriyle çatışıyor. Savaş 13 binden fazla insan hayatını kaybetti.

Pazar günü, Ukrayna askeri istihbarat şefleri Rusya’nın Ukrayna sınırlarına yaklaşık 92 bin asker yığdığını ve Ocak veya Şubat aylarında bir saldırıya hazırlandığını iddia etti.

Bu sırada Kremlin de Ukrayna’yı Rusya sınırına yakın manevralar yaparak gerilimi tırmandırmakla suçladı.

Kaynak: Euronews