İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu’nda ortak deniz tatbikatı başlattı

İran ve Rus donanmaları geçen yıl da ortak tatbikat yapmıştı
İran ve Rus donanmaları geçen yıl da ortak tatbikat yapmıştı   –   ©  AP/AP

İran, Rusya ve Çin Hint Okyanusu’nda deniz güvenliğini güçlendirmek amacıyla ortak deniz tatbikatı başlattı.

İran devlet televizyonundan aktarılan bilgiye göre tatbikata İran’dan 11, Rusya’dan üç ve Çin’den iki savaş gemisi katılıyor. İran Devrim Muhafızları’na ait tekne ve helikopterlerin de tatbikatta yer aldığı bildirildi.

Hint Okyanusu’nun kuzeyinde 17 bin kilometre karelik bir alandaki askeri egzersiz kapsamında gece çatışması, kurtarma operasyonu ve yangın talimi de yapılacak.

Üç ülkenin 2018’den bu yana düzenlediği bu üçüncü tatbikatın İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin dün sona eren Rusya ziyaretinin sonrasına denk gelmesi dikkat çekti.

Reisi, Rusya dönüşü İran devlet haber ajansı IRNA’ya bir açıklama yaparak “Tahran ve Moskova arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi bölgede ve uluslararası arenada güvenliği artıracaktır” diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile bölgesel gerilimin arttığı bir dönemde Tahran Pekin ve Moskova ile askeri işbirliğini arttırma arayışında. İran deniz kuvvetleri temsilcilerinin Rusya ve Çin’e son yıllarda yaptığı ziyaretlerin arttığına dikkat çekiliyor.

İran ayrıca 2015’te eski ABD Başkanı Donald Trump’ın çekildiği nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması için girişimler kapsamında son aylarda düzenli askeri tatbikat yapıyor.

Ukrayna krizi nedeniyle ABD ve Batılı müttefikleriyle ihtilaf içindeki Rusya ise bu ortak tatbikatın yanı sıra şubat ayına kadar sürecek olan başka bir deniz tatbikatı yapacağını açıklamıştı.

Rusya Karadeniz, Akdeniz, Atlas Okyanusu’nun kuzeydoğusu ve Büyük Okyanus’ta yapılacak olan geniş çaplı deniz tatbikatına 140’tan fazla savaş gemisi ve 60’tan fazla hava aracının katılacağını duyurdu.

Kaynak: Euronews Türkçe