NATO’nun siber güvenlik tehditleri açıklandı

2019’un Mart ayından beri NATO Muhabere ve Bilgi Sistemleri Ajansı’nın Kurmay Başkanlığı’nı yürüten Tuğgeneral Göksel Sevindik, ajansında emelinin “NATO’nun teknoloji ve siber güvenlik uzmanlığını sağlamak” olduğunu ifade etti. Sevindik, “En büyük misyonumuz NATO’nun muharebe ve bilgi sistemlerini tedarik etmek, bunları pozisyonlandırmak ve de savunmak. Siber savunma da bizim ajansında misyonların ortasında. NATO büsbütün savunma emelli bir siber güvenlik siyaseti güdüyor” diye de ekledi.

Ajans bünyesinde 800’ü asker olmak üzere 3.200 aşkın kişinin misyon aldığı belirten Sevindik, “57 Türk askerî işçi ve 141 Türk sivil işçi misyon yapıyor” bilgisini de paylaştı.

Siber tehditleri “harici ve dahili tehditler” olarak tanımladıklarını tabir eden Sevindik, bu mevzuya dair şunları söyledi:

Harici tehditler şahsî motivasyondan (Bağımsız Saldırganlar), ideolojik motivasyondan (Hacktivizm), ekonomik motivasyondan (Siber Dolandırıcılık) yahut politik bir motivasyondan (Devlet Takviyeli Saldırılar) kaynaklanabiliyor. Ayrıyeten dahili tehditler de var. Bilerek ya da bilmeyerek bilhassa internet üzerinden bâtın ya da çok bilinmeyen dokümanların paylaşılması da birtakım işçi yanılgılarından ötürü karşılaştığımız olaylar.

Sunumunda Google hesabından gönderilen ve NATO’nun Siber Güvenlik Merkezi tarafından ele geçirilen bir belgeyi de paylaşan Sevindik, “Bazıları bilerek ya da bilmeyerek eğitim eksiliği de diyebiliriz bu tip dokümanları paylaşabiliyor” dedi.

Sevindik, NATO’nun bu mevzudaki şimdiki araştırma, geliştirme ve yatırım alanlarını da “5G, Bulut Bilişim, Yapay Zeka, Yeni Petrol: Data, Bilgi Güvenlik Merkezi, İnovasyon (DIANA), Objelerin İnterneti (IoT) ve Siber Elektromanyetik Aktiviteler (CEMA)” olarak sıraladı.

Kaynak: www.haberom.com