Almanya’da kara para operasyonu: Militan gruplar için Türkiye ve Suriye’ye nakit transferi iddiası

Alman polisi geçen yıl tesadüfen ipucunu yakaladığı kara para aklama ağına ait soruşturmayı takiben ülkenin çeşitli eyaletlerindeki 25 kentte büyük çaplı operasyonlar düzenledi.

Alman medyası, 2016 yılından beri 140 milyondan fazla paranın aklandığını ve bir kısmının Türkiye ve Suriye’ye gönderilerek militan grupların fonlanmasında kullanıldığını yazdı.

Kuzey-Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinde sabah erken saatlerde yapılan operasyonlarda 44’ü Suriyeli, 10’u Alman, beşi Ürdünlü ve dördü Lübnanlı toplam 67 şüpheli hedef alındı.

Polisin verdiği bilgilere göre aralarında Suriye’deki El Nusra Cephesi’nin üyesi olmakla suçlanan 39 yaşındaki bir Suriyeli de olmak üzere 11 kişinin tutuklandığını açıkladı. Diğer altı kişinin başka İslami gruplarla bağlantısı olduğu, ikisinin potansiyel tehdit olarak nitelendirildiği belirtildi.

Baskınlar, para transferi için bankaları kullanmak yerine Müslüman ülkelerdeki aracılarla nakit aktarımı sağlayan Hawala ağı olarak bilinen unsura karşı yürütülen soruşturmanın bir parçasını oluşturuyor. Baskınlarda ayrıca çok sayıda belge ve cihaza da el konulduğu bildirildi.

Aklanan para tahmini 140 milyondan fazla

Düsseldorf polisi aklanan paranın 2016 yılından bu yana silahlı soygun, organize yolsuzluk, uyuşturucu trafiği ve gasp gibi suç faaliyetlerinin de aralarında bulunduğu birçok farklı kaynaktan elde edildiğini bildirdi.

Yapılan açıklamada soruşturma kapsamındaki tarihlerde yapılan para transfer hacmine dair ilk tahminlerin yaklaşık 140 milyon euro olduğu belirtildi.

Alman kamu yayıncısı WDR’ye göre aklanan paranın en azından bir kısmı Türkiye ve Suriye’ye gönderilerek militan grupların fonlanmasında kullanıldı.

Polis ayrıca şüpheliler hakkında yasadışı yardım almak ve vergi kaçakçılığı suçlamaları bulunduğunu bildirdi. Baskınlarda 3 milyon euro değerinde lüks araba, nakit para, altın, mücevher ve saatlerin yanı sıra 100 bin euro değerinde ses sistemi de ele geçirildi. Çok sayıda belge ve cihaza da el konulduğu bildirildi.

Söz konusu para transfer ağı ilk defa Mayıs 2020’de bir trafik kazası sırasında yolculardan bazılarının şüpheli hareketleri sonucu polisin dikkatini çekmiş, yapılan aramada araç içindeki spor çantalarda 300 bin euro nakit para ele geçirilmişti.

Kaynak: Euronews