Gazete Kupürlerinden Komisyon Raporu

6. Bölüm: TBMM 15 Temmuz’u Araştırma Komisyonu Çalışmalarında Kullanılan Kaynaklara Dair Kısa Bir Değerlendirme

Hazırlayanlar: Av. Bayram Bayır – Av. Orhan Turan

15 Temmuz Araştırma Sonuç Raporu’nun dikkate alınması gereken önemli bir noktası da çalışmalarda kullanılan kaynaklarla ilgilidir.

TBMM çatısı altında üretilmiş bir raporun hazırlanması aşamasında kullanılan kaynakların niteliği, raporun kalitesi ve ona atfedilen değer ile doğru orantılıdır.

Yasama erki yetkisini kullanan ve belirli kurallar çerçevesinde devletin bütün kurumlarından bilgi ve belge talep etme yetkisine sahip bir komisyonun, kaynaklarının çoğunluğu gazete kupürlerinden oluşan bir rapor yazması akla izana sığmamaktadır.

Tabloda da açıkça görüldüğü üzere, kaynakçanın yaklaşık %58’i internet sitelerindeki haberlerden oluşmaktadır.

Devlet kurumlarının komisyona katkısı da gayet dikkat çekici. Askeri kurumlardan, Jandarma ve Emniyet istihbarat birimlerinden 15 Temmuz’a dair gelen hiçbir kurum raporu yoktur. MİT’ten gelen sadece olaylara nasıl müdahale edildiğini sınırlı olarak açıklayan belge dışında hiçbir kaynak yoktur.

Dikkate değer olarak, 15 Temmuz’la ilgili sadece Cumhurbaşkanlığı’nın oluşturduğu bir “kitapçık” kaynakçada yer edinmiştir.

Komisyona gelen birkaç raporun içeriği ise şu şekildedir: Gülen Hareketi’nin mali boyutuna dair 3 adet rapor, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen suç gelirlerine ilişkin 1 adet rapor ve RTÜK tarafından 1 adet rapor! Bunların da 15 Temmuz günü yaşananlarla hiçbir alakası olmadığı açıktır.

Komisyon, 15 Temmuz’la ilgili olarak devlet kurumlarına başvurmaktan ziyade “GOOGLELAMA” yöntemiyle raporun kaynakçasını oluşturmuştur.

2008 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurahman Yalçınkaya’nın AKP’ye açtığı kapatma davasında hazırladığı iddianamede buna benzer bir yöntemle hazırlanmıştı. İddianamenin çoğu delil kısmı gazete haberlerine dayanmaktaydı. O dönem bu, AKP tarafından saçmalık olarak değerlendirilirken, bugün aynı yöntemin AKP tarafında kullanıldığı görülmektedir.

Komisyonda kullanılan kaynaklar gösteriyor ki, komisyon 15 Temmuz gerçeklerini araştırıp, bir daha benzeri bir durumun yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri ortaya koymaktan ziyade gazete ve internetteki haber kaynaklarını ve haber bültenlerinde geçen ifadeleri kullanarak, tamamen manipülatif bir yöntemi benimsemiştir.