Komisyon Çalışmalarında Göze Çarpan Diğer Hususlar

8. Bölüm: Komisyon çalışmalarında dikkat çeken hususlardan birkaçına dair kısa bir değerlendirme

Hazırlayanlar: Av. Bayram Bayır – Av. Orhan Turan

İlgililerin Değil Eski Görevlilerin Çağrılması

Komisyona davet edilenlerin veya AKP’li komisyon üyelerince davet edilmesi istenenlerin hep eski dönemlere ait isimler olması oldukça dikkat çekicidir!

15 Temmuz’da kritik görevlerde bulunanlar komisyonda dinlenmek üzere çağırılmamış veya çağrıya cevap vermemişlerdir. Ve bu eksiklik, “ortada kuyu var yandan kaç” mantığı ile eski dönemde görev yapanlar çağrılarak kapatılmaya çalışılmıştır.

Örneğin,eski üç Genelkurmay Başkanı (Işık Koşaner, İlker Başbuğ ve Hilmi Özkök) komisyona davet edilmiş ama nedense Hulusi Akar ve beraberindeki Kuvvet Komutanlarından katılan olmamıştır. Sadece Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin görüşleri dinlenmiştir.

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner komisyona bilgi vermeye gelmiş, ancak görevdeki MİT Müsteşarı Hakan Fidan gelmemiştir.

Eski Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu komisyona gelmiş, ancak 15 Temmuz gecesi Hakan Fidan’la görüşen görevdeki diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez gelmemiştir.

Eski Bakanlar ve görevliler komisyona bilgi vermek için gelmişler, ancak 15 Temmuz döneminde çoğu kritik görevlerde bulunan bakanlar ve bürokratlar gelmemiştir.

Zaten, o dönem muhalif olan MHP de bu duruma istinaden “Hep eski bakanları çağırıyoruz, yeni bakanlar yok, hep eski komutanları çağırıyoruz, yeni komutanlar yok” diyerek serzenişte bulunmuştur.

Ergenekon ve Balyoz Davalarının Sanıkları

Komisyona gelerek görüşlerini ifade edenler arasında kamuoyunda “Ergenekon ve Balyoz Davaları” olarak bilinen davalarda sanık olan isimlerin yer alması da bir diğer önemli husus olarak göze çarpmaktadır.

Kamuoyunda “Devrimci Karargâh” olarak adlandırılan davada yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, Ergenekon Davası sanıkları eski Jandarma Albay Atilla Uğur, eski Askeri Hâkim Albay Ahmet Zeki Üçok, gazeteci Nedim Şener, Balyoz davası sanığı eski Jandarma Albay Mustafa Önsel; İnternet Andıcı Davası olarak bilinen davada sanık olan eski Gn.Kur.Bşk Orgeneral İlker Başbuğ ve eski Gn.Kur.İsth.Bşk. Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Ergenekon davaları ile ilgili kitapları olan gazeteci Yavuz Selim Demirağ, yine bu davalarda da adı geçen eski bakan Mehmet Ağar gibi isimler en çok göze çarpanlar arasında. 

Komisyonun Şeffaflığı

Çalışmaların başlangıcından itibaren komisyonun şeffaf olması gerektiği üzerinde çokça durulmuştur. Ancak basının ilk aşamada toplantıyı canlı izlemesi AKP’li üyelerin kararıyla engellenmiştir. Kamuoyu toplantıyı, muhalif üyelerin kendi imkânlarıyla yaptıkları canlı yayınlardan takip edebilmiştir. Konuya duyarlı bazı haber kanalları da haberlerinde bu yayınları kullanabilmişlerdir.     

Gerek kamuoyu gerekse muhalif komisyon üyeleri komisyon başkanı ve divan üyeleri tarafından ciddi bir sansüre maruz bırakılmıştır.

Komisyon başkanlığına gönderilen hangi bilginin veya evrakın üyelerden gizlendiği ve hangilerinin paylaşıldığı açıklığa kavuşturulamadan bir TBMM Araştırma Komisyonunun daha çalışmaları sona erdirilmiştir.