Cenevre’de kurulan sembolik mahkeme Turkey Tribunal: Türkiye’deki hak ihlalleri Lahey’e taşınabilir

İsviçre’nin Cenevre Kenti’nde Türkiye’de işkenceye maruz kalanlar ve görgü tanıklarını dinleyen sembolik ‘Türkiye Tribunal Mahkemesi’nin (Turkey Tribunal) hakimler kurulu, Türkiye’de özellikle Kürtler ve Gülen hareketi ile bağlantılı olanlar ya da destekleyenlerin organize ve sistematik işkenceye maruz kaldığı sonucuna vardı.

Beş gün süren oturumların ardından açıklanan kapanış bildirgesinde zorla kaybetmelerde de Türk devleti adına çalışan MİT görevlilerinin yer aldığına dair makul nedenler olduğunu belirten hakimler kurulu, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusunda uluslararası kanunların yüklediği sorumlulukları yerine getirmediğinin altını çizdi.

Hakimler kurulu Türkiye’de suçların cezasız kalmasının oldukça yaygın bir kültür olduğu görüşü edindiklerini, işkence ve insan hakkı ihlali iddialarının yeterince araştırılmadığının not edildiğini belirtti.

Terörle mücadele kanunlarının belirsiz ve farklı yorumlamalara açık olduğu kaydedilen sonuç bildirgesinde Türkiye’deki işkence ve adam kaçırmaların ‘insanlığa karşı suç’ derecesine kadar çıkabileceği vurgulandı.

Kararları değerlendiren Ghent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rik Van Walle bu mahkemenin Türkiye’ye karşı değil insan haklarının korunmasına yönelik bir girişim olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Turkey Tribunal Direktörü Emeritus Prof. Dr. Johan Vande Lanotte mahkemenin Türkiye’deki insan hakları ihlalinden zarar gören milyonlarca kişiye ses olduğunu dile getirdi.

Mahkeme Başkanı Emeritus Prof. Dr. Françoise Barones Tulkens ise, kararın ileride açılması olası soruşturmalar için bir kaynak teşkil edeceğini hatırlattı.

Turkey Tribunal nedir?

Belçika’daki Türk vatandaşları için çeşitli davaları ele alan Belçika merkezli hukuk firması Van Steenbrugge Advocaten kurucularından Johan Vande Lanote tarafından başlatılan girişimin herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor. İnsan hakları kuruluşu ve sivil mahkeme olarak faaliyet gösteren organizasyonun idare komitesi mahkemenin hükmünün yüksek ahlaki otoriteye sahip olacağını savunuyor.

Organizasyon komitesi; hazırlanan raporlar, tanıklıklar ve karar bildirgesi ile Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne, Avrupa Konseyi’ne, Avrupa Birliği’ne ve Birleşmiş Milletler’e başvurularda bulunacaklarını açıkladı.

Vande Lanotte ayrıca Magnitsky Yasası kapsamında insan hakları ihlallerinin mesulleri hakkında başvurularda da bulunulacağını ifade etti.

Tanıklar kimdi, neler anlattı?

Tribunal’in incelediği başlıklar olan işkence konusunda Mehmet Alp, Erhan Doğan, Eren Keskin’in tanıklığına başvurulurken; adam kaçırma konusunda Mustafa Özben, Mesut Kaçmaz, Gökhan Güneş’in avukatı Sezin Uçar’ın ifadeleri dinlendi. Basın ve İfade Özgürlükleri İhlalleri konusunda Meltem Oktay ve Cevheri Güven tanıklık etti. Cezasızlık konusunda ise Gökhan Açıkkollu’nun eşi Tülay Açıkkollu, Kemal Kurkut’un ağabeyi Ercan Kurkut, Barbaros Şansal konuştu. Adalete Erişim ve Yargı Bağımsızlığı konusunda ise Faysal Sarıyıldız, Hasan Dursun ve Süleyman Bozoğlu tanıklık etti.

Kaynak: Euronews