Kazakistan’da protestolar sonrası Nazarbayev’in 3. damadı da istifa etti

Kazakistan'ın en büyük kenti Almatı'da protestolara karşı ana arterlerde konuşlandırılan güvenlik görevlileri
Kazakistan’ın en büyük kenti Almatı’da protestolara karşı ana arterlerde konuşlandırılan güvenlik görevlileri   –   ©  AP

Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in damadı Timur Kulibayev, ülkenin önde gelen kurumlarından olan Ulusal Girişimciler Odası ‘Atameken’in Başkanlığı görevinden istifa etti. Nazarbayev’in diğer iki damadı da ulusal enerji şirketlerinin yönetimindeki görevlerinden istifa ettikleri duyurulmuştu.

İş dünyası içerisinde geniş lobi nüfuzuna sahip Atameken’in internet sitesinden yayımlanan açıklamada, 55 yaşındaki damadın istifası teyit edildi.

Açıklamada, Kulibayev’in, “Değerli meslektaşlarım, bugün itibarıyla Ulusal Girişimciler Odası Başkanlığı ‘Atameken’in seçilmiş başkanlığı görevinden istifa etme kararı aldım.” ifadelerine yer verildi.

Kulibayev, Kazakistan’ın kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ortanca kızı Dinara Kulibayeva ile evli.

Kazakistan’da yıl başında enerji fiyatlarına getirilen zamların ardından kitlesel halk gösterileri düzenlenmiş, silahlı çatışmaya dönüşen eylemler sırasında 19’u güvenlik görevlisi en az 225 kişi hayatını kaybetmişti.

Barışçıl şekilde başlayan eylemlerde halkın öfkesi, ağırlıklı olarak 2019’da istifa eden ancak çeyrek asırdır yürüttüğü görevden ayrılmadan önce iktidarı özenle seçilmiş sadık bir kişi olarak görülen Cömert Tokayev’e devreden Nazarbayev’e yöneldi.

Nazarbayev ise geçen senenin sonundan itibaren kamuoyu karşısına çıkmadı.

Tokayev geçen hafta ilk kez eski cumhurbaşkanını açıkça eleştirdi akıl hocası Nazarbayev’i, milli geliri halkla (adil biçimde) paylaşmamakla suçladı.

Kazakistan’ın en zengin iş insanlarından biri olarak görülen Kulibayev, ülkenin en büyük ticari bankası Halyk’i yönetiyor.

Kulibayev, istifası için herhangi bir neden sunmadı.

Geçen hafta yine Kazakistan Devlet Varlık Fonu Samruk-Kazyna’dan yapılan açıklamada, Nazarbayev’in diğer iki damadının da ulusal enerji şirketlerinin yönetimindeki görevlerinden istifa ettiklerini duyurmuştu.

Damatlar ulusal petrol nakliyecisi KazTransOil ve ulusal gaz şirketi QazaqGaz’ın başında bulunuyordu.

Öte yandan yetkililer, Nazarbayev’in en yakınlarından olan eski Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov’un iki yardımcısıyla birlikte ‘darbe planlama suçlamasıyla’ geçen hafta tutuklandığını bildirdi.

Masimov ile yardımcılarına yönelik “vatana ihanet suçlaması”nın yanı sıra “iktidarı zorla ele geçirmeye teşebbüsten” ek soruşturmalar açıldı.

Kaynak: Euronews Türkçe