İran nükleer müzakelerde ABD’nin mahkumların serbest bırakılması ön şartını reddetti

Arak Nükleer Santrali
Arak Nükleer Santrali   –   ©  Hamid Foroutan/AP

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, nükleer müzakerelerde Amerikalı mahkumların serbest bırakılması da dahil geçici bir anlaşmanın gündemlerinde yer almadığını söyledi.

Hatibzade, başkent Tahran’daki Dışişleri Bakanlığı binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında, Avusturya’nın başkenti Viyana’da devam eden nükleer müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

İran’ın garanti talebinin müzakere edildiğini ve ihtilafların azaldığını dile getiren Hatibzade, şunları kaydetti:

“Müzakereler doğru yolda ilerliyor. Tüm taraflar ABD’nin bir daha nükleer anlaşmadan çıkmaması gerektiğini kabul etti. İran kalıcı ve güvenilir bir anlaşma istiyor. Bundan daha aşağısını kabul etmez. Geçici bir anlaşma hiçbir zaman gündemimizde yer almadı. Washington’ın bunu anlamasını temenni diyoruz.”

Amerikalı başmüzakereci Robert Malley, Reuters’e verdiği röportajda Tahran’ın rehin tuttuğunu iddia ettiği 4 Amerikalı mahkumu serbest bırakmaması halinde ABD’nin İran’la anlaşma imzalamasının zor olduğunu söylemişti.

Hatipzade İran’ın hiçbir ön koşulu kabul etmediğini belirterek başmüzakerecinin açıklamalarını iç politika malzemesi olabileceğini söyledi.

İran 2015 yılında imzalanan fakat Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın tek taraflı çekilmesi ile işlevsiz hale gelen anlaşmayı tekrar canlandırmak için nisan ayından beri dünya güçleri ile müzakereler yürütüyordu. Görüşmelerin tıkandığı noktalardan biri de ABD yaptırımlarının kaldırılma takvimi olmuştu.

Kaynak: Euronews Türkçe