ABD, nükleer programa yönelik bazı yaptırımlara muafiyet getiriyor

ABD, nükleer programa yönelik bazı yaptırımlara muafiyet getiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İran’ın sivil nükleer faaliyetleriyle ilgili bazı yaptırımlara muafiyet getiren kararı imzaladı. Bu kararın, nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ve ABD’nin nükleer güvenlik çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi.

ABD yönetimi İran’a uygulanan yaptırımların bazılarına muafiyet getirdi.

Amerikan basını tarafından duyurulan gelişmeyi, ABD Dışişleri Bakanlığı, TRT’nin sorusu üzerine doğruladı.

Yazılı cevapta, İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarının artması sonucu nükleer silahsızlanmayı önleme endişelerinin arttığı kaydedildi.

Bu nedenle İran’a yaptırım muafiyetinin yeniden uygulanacağı açıklandı.

ABD’de İran adımı

Muafiyetin teknik müzakereleri kolaylaştıracağı belirtildi. Muafiyetin, İran’ın nükleer taahhütlerine hızlı bir şekilde uymasını sağlamak için elzem olduğu vurgusu yapıldı.

Dışişleri Bakanlığı, yaptırımlara muafiyet getirilmesinin nükleer anlaşmaya varıldığı anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

ABD Dışişleri’nden Kongre’ye gönderilen bilgilendirme yazısında kararın, nükleer silahların yayılmasını önleyeceği vurgulandı ve ABD’nin nükleer güvenlik çıkarlarına hizmet edeceği belirtildi.

Kararın ayrıca İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamak için tasarlandığı da aktarıldı.

Trump yönetimi, 2015 yılında Obama döneminde imzalanan İran nükleer anlaşmasından 2018’de çekildi. Bunun üzerine İran da uranyum zenginleştirme faaliyetlerine hız kazandırdı.

İran, ABD’nin anlaşmayı bozduğunu belirterek, tekrar anlaşma sağlanması için tüm yaptırımların kaldırılmasını talep ediyor. ABD yönetimi ise İran’a, uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi şartını koşuyor. 

Kaynak: TRT Haber