Almanya, Ukrayna’ya tanksavar ve Stinger füzeleri gönderecek 

Almanya, Ukrayna’ya 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu.

Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, yaptığı yazılı açıklamada, Alman hükümetinin bugün Ukrayna silahlı kuvvetlerini desteklemek için ordu stoklarından 1000 tanksavar ve 500 Stinger füzesi gönderme kararı aldığını belirterek “Silahlar en kısa sürede Ukrayna’ya teslim edilecek.” ifadesini kullandı.

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Başbakan Olaf Scholz, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının bir dönüm noktası olduğunu kaydederek, “Bu, savaş sonrası düzenimizi tehdit ediyor. Bu durumda (Rusya Devlet Başkanı) Vladimir Putin’in işgalci ordusuna karşı elimizden geldiği kadar Ukrayna’nın kendisini savunmasına destek olmak görevimizdir. Almanya Ukrayna’nın yanındandır.” görüşünü paylaştı.

​​​​​​​Hükümetin, Ukrayna’ya silah göndermesi ülke siyasetinde politika değişikliği anlamına geliyor. Almanya savaş ve kriz bölgelerine silah vermeyi reddediyordu.

Almanya, Rusya’nın SWIFT sisteminden kısmen çıkarılmasına da yeşil ışık yaktı.

Almanya dışişleri ile ekonomi bakanları, Rusya’ya küresel finans sistemi konusunda kısıtlamalar getirilmesinden yana olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yaptıkları ortak açıklamada “SWIFT’den ayrılmanın vereceği zararları azaltmanın yolları üzerinde çalışıyoruz. İhtiyacımız olan şey SWIFT sisteminin hedefe yönelik ve işlevsel bir kısıtlaması.” dedi.

Kaynak: Euronews Türkçe