Rusya ve ABD heyetleri Cenevre’de bir araya geldi

Rusya ve ABD heyetleri, Cenevre’de silahların kontrolü başta olmak üzere iki ülke arasında son dönemde anlaşmazlığa yol açan konuları görüşmek için bir araya geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, ilk yurtdışı ziyaretinin devamında 16 Haziran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ilk kez bir araya gelmiş; bu görüşmede iki ülkeden üst düzey heyetlerin bir araya gelmesi ve uzlaşma alanları bulması kararı alınmıştı.

Cenevre’deki görüşmelerde Rus heyete Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov liderlik ediyor. Ryabkov, “Görüşmelerin Washington’ın stratejik istikrara ulaşma konusunda ne kadar ciddi olduğunu göstereceğini” söyledi.

ABD’nin Sovyet Rusya ile 1991’de ve Rusya Federasyonu ile 1993’te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları’nın (START 1 ve START 2) uzantısı niteliğindeki Yeni START anlaşması, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor.

ABD ve Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (Yeni START) eski Başkan Donald Trump’ın çekimserliği sonrası Biden’ın göreve gelmesiyle Şubat ayında uzatıldı.

Kaynak: BBC Türkçe