Eski Facebook çalışanı Haugen: Facebook çocuklara zarar veriyor ve demokrasiyi zayıflatıyor

Eski Facebook çalışanı France Haugen, ABD Senatosu Ticaret Alt Komisyonu’nda senatörlerin sorularını yanıtlarken şirketin çocuklara zarar verdiğini, ayrımları keskinleştirdiğini ve demokrasiyi zayıflattığını söyledi.

37 yaşındaki Facebook’un eski ürün geliştirme müdürü, şirket içindeki sorunları ifşa ettikten sonra Facebook’a önemli eleştiriler yöneltiyor.

Facebook ise Haugen’in bilgisi olmadığı alanlarda açıklamalar yaptığını belirtiyor.

Son dönemde Facebook’a yönelik eleştiriler ve daha fazla düzenlemeye tabi tutulması gerektiğine yönelik çağrılar artıyor.

Dünyanın en popüler sosyal medya sitesi olan Facebook’un aylık aktif kullanıcısı sayısı 2,7 milyar.

Bu kişilerin yanı sıra yüz milyonlarca kişi de Instagram ve WhatsApp gibi Facebook’a ait diğer platformları kullanıyor.

Fakat şirket yıllardır kullanıcılarının mahremiyetini korumamak veya dezenformasyonu engellememek gibi suçlamalarla karşı karşıya kalıyor.

Salı günkü oturumda hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat senatörler şirketin değişmesi gerektiğine dair fikir birliğindeydi. İki partiden siyasetçilerin bu tür önemli konularda fikir birliğinde olması nadir görülen bir durum.

Facebook: İnternet için bazı standart kurallar oluşturmanın vakti geldi

Oturumdan sonra bir açıklama yayımlayan Facebook yönetimi, Haugen’in söylediklerine katılmadıklarını söyledi ancak “internet için bazı standart kurallar oluşturmanın vakti geldi” dedi.

Açıklamada, “İnternetin kuralları en son 25 yıl önce güncellenmişti. Yasa yapıcıların alması gereken toplumsal kararlar konusunda şirketlerin bir şeyler yapmasını beklemektense, Kongre harekete geçmeli” ifadeleri yer aldı.

Pazar akşamı CBS kanalına konuşan Haugen, son haftalarda Amerikan Wall Street Journal gazetesi ile belgeleri paylaşan kişinin kendisi olduğunu açıklamıştı.

Facebook

Bu belgelerden yola çıkan Wall Street Journal, şirketin bir iç araştırma sonucunda Instagram’ın kızların akıl sağlığına zarar verebileceğini gördüğünü fakat buna dair bir şey yapmadığını haberleştirmişti.

Kongre’ye bu konu hakkında da ifade veren Haugen, “Şirket yönetimi Facebook ve Instagram’ı daha güvenli bir hâle getirmenin yolunu biliyor fakat astronomik kârlara insanlardan daha fazla değer verdiği için bu adımları atmıyor” dedi.

Facebook kurucusu Mark Zuckerberg’in şirketteki geniş yetkisini eleştirirken ise “Kendisi dışında kimse ondan hesap soramıyor” ifadelerini kullandı.

İfade sürerken Twitter hesabından açıklamalar yapan Facebook İletişim Direktörü Andy Stone ise, Haugen’in çocuk güvenliği ve Instagram gibi bilgisi olmadığı alanlarda sorulara maruz kaldığını söyledi.

İki partiden siyasetçiler de Facebook’u eleştirdi.

Demokrat Senatör Richard Blumenthal “Facebook’un günümüzde insanların öz sayıgısı ve değerine verdiği zararın etkileri bir neslin peşini bırakmayacak” dedi ve ekledi:

Tütün şirketlerinin sigaranın zararlarına dair bilgileri gizlemesini hatırlatan Blumenthal “Büyük teknoloji şirketleri, büyük tütün şirketlerinin yaşadığı gibi gerçeklerle yüzleşmenin kaçınılmaz olduğu ana geldi.”

Cumhuriyetçi Senatör Dan Sullivan ise Facebook’un çocuklara etkisi konusunda dünyanın “Neden bugüne kadar harekete geçmemişiz ki?” diye soracağını söyledi.

Analiz: Cumhuriyetçiler ve Demokratlar sonunda bir konuda anlaştı

Anthony Zurcher, Kuzey Amerika Muhabiri

Sonunda Kongre’deki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar üzerinde anlaşabilecekleri bir konu buldu: Facebook ve topluma yönelttiğini düşündükleri tehdit.

Frances Haugen’in ifadesi sırasında hem sağdan hem soldan senatörler sosyal medya devinin çok güçlü ve çok büyük olduğuna dair çekincelerini iletti.

Verdikleri örnekler ise farklıydı.

Demokrat Amy Klobuchar şirketin algoritmalarının 6 Ocak’ta ABD Kongre Binası’na saldırıyı teşvik eden radikal görüşleri ön plana çıkardığına yönelik endişelerini aktardı.

Cumhuriyetçi Ted Cruz ise Facebook’un muhafazakar görüşleri sansürlediğini söyledi.

Bazıları da Facebook’un, Instagram’ın ergen kızların akıl sağlığına yönelik olumsuz etkisini gösteren araştırmasını yok saymasına dikkat çekti.

Bu noktadan sonra Facebook’un tek umudu iki partiden siyasetçilerin, alınması gereken önlemler konusunda fikir ayrılığı yaşaması ve böylece statükonun korunması olabilir.

Telekom şirketi Bell’in 1980’lerde anti-tröst yasası uyarınca bölünmeye zorlanması gibi bir siyasi sonuçtan kaçınmak istiyorlarsa, Facebook yöneticilerinin iddialara yanıt vermek için kısıtlı bir süresi olacak.

Dün Facebook, WhatsApp ve Instagram kullanıcılarının dünya genelinde yaşadığı erişim sorunu yaklaşık altı saat sürmüştü.

Facebook, sorunun sistem yenilenmesi sırasında yaşanan arızadan kaynaklandığını açıklamıştı.

Açıklama öncesi ise Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, kişisel hesabından yaptığı paylaşımda, “Değer verdiğiniz insanlarla iletişim kurmak için hizmetlerimize ne kadar bel bağladığınızı biliyorum” demiş ve kesinti için özür dilemişti.

Kaynak: BBC Türkçe