İran İstihbaratı Adam Kaçırmakla Suçlanıyor

İran İstihbarat Teşkilatı’nın New York’tan İran’a göndermek için ABD’li bir gazeteci ve insan hakları aktivistini kaçırmayı planladığı iddia ediliyor.

New York Federal Mahkemesi bugün dört İranlıya karşı insan kaçırma, İran yaptırımlarını ihlal, banka ve elektronik dolandırıcılık ile kara para aklama suçlarından bir iddianame hazırladı.

Soruşturmanın detaylarına göre, 4 İranlı dünya çapında kamuoyunu harekete geçirmek amacıyla Brooklyn’li bir gazeteci, yazar ve insan hakları aktivistini kaçırmak için harekete geçtiler. Aslen İranlı olan ve şu anda Kaliforniya’da ikamet eden 46 yaşındaki bir iş adamının da bu kaçırma planına finansal destek sağladığı iddia ediliyor.

Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi’nden Başsavcı Vekili Mark J. Lesko, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki her birey, yurtdışı kaynaklı her türlü tehdide karşı dokunulmazdır. Bu iddianame aracılığıyla, bir Amerikan vatandaşına zarar vermek için böylesine tehlikeli bir planın varlığını gün ışığına çıkarıyoruz ve sanıkları adalete teslim etmeyi taahhüt ediyoruz,” dedi.

New York Güney Bölgesi için ABD adına Avukat Audrey Strauss, “Bu ülkenin en değerli özgürlüklerinden biri, hükümetlerin misillemesinden korkmadan her bireyin fikrini söyleme hakkıdır. Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan bir ABD vatandaşı, yabancı istihbarat ajanları tarafından hedef alınmadan insan haklarını savunabilmelidir. FBI’ın, iddia edilen planlarını ifşa etmesi sayesinde, bu sanıklar zorla kaçırma yoluyla eleştirileri susturmayı başaramadılar.” açıklamasında bulundu.

İddianameye göre sanıklardan Farahani, İran’da ikamet eden bir İran istihbarat personeli. Diğer sanıklar Khazein, Sadeghi ve Noori, Farahani’nin emrinde çalışan İran istihbarat personeli. Haziran 2020’den itibaren 4 kişilik istihbarat birimi, hedef gazetecinin rejime yönelik eleştirilerini susturmak için İran kökenli ABD vatandaşı gazeteciyi kaçırmayı planladılar. İstihbarat birimi 2020 ve 2021’de birçok kez, hedef gazeteciyi kaçırma planının bir parçası olarak, gazetecinin Brooklyn’deki aile üyelerini gözetlediği, hatta ayrıntılı takip için özel dedektiflerden hizmet aldığı iddalar arasında.

Kaçırma planının bir parçası olarak, Farahani’ye bağlı istihbarat biriminin, hedef gazetecinin İran’a teslim edilmek üzere, New York City’den denizden tahliyesi ve New York’tan Venezuela’ya deniz yolculuğu için askeri tarzda sürat tekneleri sunan bir hizmeti araştırdığı tespit edildi.

Farahan’in yönettiği iddia edilen hücrenin, Kanada, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki muhalifler içinde benzer çalışmalar yürüttüğü dosyada bulunan başka bir iddia.

Farahani, Khazein, Sadeghi ve Noori’ye yöneltilen suçlar: Ömür boyu hapis cezası gerektiren adam kaçırmak için plan yapmak, minimum 20 yıl hapis cezası gerektiren IEEPA yasasını ihlal ve  İran hükümetine karşı yaptırımları ihlal etmek, üst sınırı 30 yıl hapis cezası olan banka ve elektronik dolandırıcılık yapmak.

FBI’ın New York Saha Ofisi, Karşı İstihbarat-Siber Bölümü ve İran Tehdit Görev Gücü davayı araştırıyor.

Adalet Bakanlığı’nın Karşı İstihbarat ve İhracat Kontrol Bölümünden Dava Avukatı Nathan Swinton ve ABD’li Avukat Yardımcısı Michael D. Lockard, Jacob H. Gutwillig ve New York Güney Bölgesi’nden Matthew JC Hellman davayı soruşturanlar arasında.

Kaynak: www.justice.gov (ABD Adalet Bakanlığı)

NOT: Bu haber PUGAT için Ahmet Selim Günay tarafından orijinal dilinden özetlenerek çevrilmiştir.