Forbes: ABD, Yanlışlıkla Bir Nükleer Savaşı Kışkırtabilir

Forbes, ABD’nin, Çin’in karşılık olarak nükleer silaha başvurmaya zorlanacağı bir durumu kışkırtabileceğini yazdı.

Loren Thompson imzalı yazıda, ABD‘nin bir savaşın başlaması durumunda, Çin hava alanına nükleer başlık taşıyabilen uçak göndereceği söz edildi.

Bunun, geçen yılın sonunda gerçekleştirilen bir tatbikat sırasında gösterildiği belirtilen yazıda, Amerikan askerlerinin, Çin’in 2030’da Tayvan’a mümkün bir taarruz düzenlemesi durumunda aksiyonlarını modelledi.

ABD medyasının aktardığına nazaran, bu tatbikata yeni kuşak stratejik bombardıman uçağı B-21 ile 1955’ten beri kullanılan B-52 katıldı.

Hipotetik atağın, nükleer silaha başvurulmadan durdurulduğu, fakat Çin’in stratejik ihtar sisteminin şimdi nükleer ve gayri nükleer hücumları süratli biçimde ayırt edebilecek yetenekte olmadığı bildirildi.

Thompson, “Çin komutanlığı muhtemelen karşılık vermeden evvel bu kadar uzun mühlet beklemek istemeyebilir” ifadelerini kullandı.

Yazıda, Pekin’in haklı olarak ABD’nin hayalet bombardıman uçaklarının, ABD topraklarına ulaşabilecek kıtalararası balistik füzeleri takip etmek yahut stratejik askeri denetim sistemlerini imha etmek için gönderildiğini varsayım edebileceği kaydedildi.

ABD Hava Kuvvetleri tasarımcılarının, yeni jenerasyon ağır bombardıman uçaklarının konvansiyonel yahut nükleer yük taşıdığı düşman tarafından anlaşılmayabileceğini düşünmediğini yazan Thompson, “Düşman Sırbistan yahut Irak’ken bunun büyük kıymeti yoktu, fakat karşı taraf da uzun menzilli stratejik mühimmata sahip nükleer güç olunca bunun çok büyük ehemmiyeti var” yorumunda bulundu.

Forbes müellifi, Pentagon’un, muhtemel çatışma durumunda nükleer savaşı önlemek için bu uçakları nasıl kullanabileceği konusu üzerinde yeterli düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: erdeundleben.com