Çin: ABD siber güvenlik için en büyük tehdit

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) kural dışı bir şekilde kullanıcı verilerini elde etmesinin küresel siber güvenlik için en büyük tehdit olduğunu belirtti.

Microsoft’un Başkan Yardımcısı Bert Jansenn, 30 Haziran’da ABD Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi’nin duruşmasında yaptığı konuşmada, ABD mahkemesi tarafından etkin bir şekilde denetlenmeyen ABD kolluk kuvvetlerinin son beş yıl içinde kullanıcıların verilerini elde etmek için her yıl Microsoft’a 2 bin 400 ila 3 bin 500 gizli talimat verdiğini duyurdu.

‘ABD MAHREMİYETİ İHLAL ETMEKTEDİR’

İlgili haberlere dikkat çeken sözcü Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, gerçeklerin kural dışı bir şekilde kullanıcı verilerini edinmek için şirketleri “arka kapılarını” açmaya zorlayanın ABD’nin kendisi olduğunu defalarca kanıtladığını kaydetti.

Sözcü Wang, “ABD uzun zamandan beri güçlü teknik yetenekleriyle kendi ülkesi ve halkını her yerde izleyerek her türlü veriyi çalıp mahremiyeti ihlal etmektedir. 11 Eylül’den sonra, ABD tarafından çıkarılan Vatanseverlik Yasası, Amerikan İnternet şirketlerinin düzenli olarak kullanıcı bilgilerini sağlamasını gerektirdi. ABD’nin bu davranışı, dünyadaki tüm ülkelerin endişelerini uyandırdı” dedi.

‘ABD’NİN ASIL AMACI KENDİ SİBER HEGOMONYASINI KORUMAK’

Sözcü Wang, “Yaklaşık 10 yıl önceki Snowden olayından, ABD’nin müttefiklerinin üst düzey yetkililerini izlemek için denizaltı optik kabloları kullanmasına kadar, tüm somut gerçekler ABD’nin dünyada kabul edilen Matrix ve büyük bir sır hırsızı olduğunu kanıtladı. Böyle bir ülke hala siber güvenliği koruma kisvesiyle diğer ülkelerin işletmelerini bastırarak belirli ülkeleri dışlayan bir temiz siber alan söylemini kışkırtmaktadır. Tüm bunlar ABD’nin siber güvenliği korumasının asıl amacının rakiplerini bastırarak kendi siber hegemonyasını korumak olduğunu ortaya koydu. Bu, Çin tarafından başlatılan Küresel Veri Güvenliği Girişimi’nin amacıyla keskin bir tezat oluşturuyor” diye konuştu.

Wang, uluslararası toplumunun ABD’nin küresel siber güvenliği tehlikeye atan ve uluslararası kuralları baltalayan eylemlerine ortaklaşa karşı çıkması çağrısında da bulundu.

Kaynak: Aydınlık