Emekli ABD’li General: Afganistan parçalanıyor

2011 yılında ABD ordusundan emekli olan ve CIA direktörlüğü de yapan David Petraeus, “Korkarım geriye bakıp çekilme kararımızdan pişman olacağız” dedi.

CNN’ne konuşan emekli General David Petraeus, “Yereldeki durum her geçen gün daha da vahim hale geliyor. Korkarım geriye bakıp çekilme kararımızdan pişman olacağız. Ne yazık ki, karar açıklandıktan hemen sonra düşüncemi güçlendirecek haberler gelmeye başladı. Bunun ötesinde, bence biz de geriye bakacağız ve bu geri çekilişi aceleyle yaptığımız için pişmanlık duyacağız.”

Amerikan, İngiliz ve diğer uluslararası güçler, 11 Eylül saldırılarına yanıt olarak 2001 yılının sonlarında Afganistan’ı işgal etti ve Usame bin Ladin’i destekleyen ve ona sığınak sağlayan Taliban rejimini devirdi. Bin Ladin komşu ülke Pakistan’a kaçtı ve 2011’de orada ABD güçleri tarafından öldürüldü. Ancak Taliban hiçbir zaman tam olarak ülkeden uzaklaşmadı ve savaşa devam etti.

CNN program yapımcısı Zakaria’nın, Afgan güçlerinin Taliban’a karşı savaşma işini ABD’ye yıktığını iddia etmesine karşın, Petraeus bu fikre katılmadığını şöyle ifade etti: “Afgan Ulusal Güvenlik Kuvvetlerinin çok sayıda askeriyle savaş alanındalardı. Ve hala da öyle. Sorun şu ki, ABD’nin onları kurtarmaya gelip gelmediğinden emin değiller ve bu da savaş alanında çok önemli miktarda belirsizlik yaratıyor.”

Petraeus, Pakistan’daki Taliban üslerine girilmemesinin de dâhil olduğu, Afganistan’daki savaşla ilgili bir hatalar zincirine dikkat çekti. Amerikan birliklerini geri çekmenin oradaki çatışmayı sona erdirmeyeceğini söyledi: “Kimse sonu gelmeyen savaşların bitmesini, o savaşı bizzat yaşayanlardan daha fazla istemez. Ancak biz bu savaşı bitirmiyoruz, ABD’nin bu savaşa müdahalesini bitiriyoruz. Şu anda gördüğüm şey, ne yazık ki, oldukça acımasız bir iç savaşın başlangıcıdır.”

Kaynak: politico.com

NOT: Bu haber PUGAT için Ahmet Selim Günay tarafından orijinal dilinden özetlenerek çevrilmiştir.