İran’dan İsrail’e: Aptallık yapmayın!

İran, İsrail’e ait bir petrol şirketinin Umman Körfezi’nde saldırıya uğramasından sonra Tel Aviv’in ‘İran’ı vururuz’ tehditlerine karşı ‘bizi sınamayın’ şeklinde cevap verdi.

Umman açıklarında geçen hafta bir İsrail gemisinin saldırıya uğradığı duyurulmuştu. Gemiyi işleten şirket, iki mürettebat üyesinin hayatını kaybettiğini açıklamış, İsrail ve İngiltere olaydan İran’ı sorumlu tutmuştu.

İSRAİL TEHDİT ETMİŞTİ

Olaydan sonra ilk resmi açıklamayı İngiltere Savunma Bakanlığı yapmış, bölgede bir İsrailli ticari geminin Umman açıklarında saldırıya uğradığını duyurmuştu. İngiltere ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları isimli bilgi servisi tarafından yapılan kısa açıklamada da, olayın Umman’ın Mesire Adası’nın kuzeydoğusunda perşembe gecesi geç bir saatte meydana geldiği belirtilmişti.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ise, İran’ın “Sadece İsrail için değil bölge ve dünya içim tehlike” oluşturduğunu iddia etti. İsrailli bir şirkete ait gemiyi hedef alan 29 Temmuz’daki saldırıya atıfta bulunan Gantz, “İran, bölgesel ve uluslararası bir problem. Dünya, cuma günü bunun bir örneğine şahit oldu. Bu, herkese olabilir.” ifadelerini kullandı. Aynı röportajda İsrailli Bakan, “İsrail, İran’ı vurabilir mi?” sorusuna ise “evet” demişti.

Öte yandan İsrail Başbakanı Bennett 3 Ağustos’ta olayla ilgili yaptığı açıklamada, ülkesinin İran’a karşı tek başına harekete geçebileceğini iddia ederek, “Bütün Orta Doğu’yu ateşe verirken Tahran’da sakince oturamazlar. Bu iş bitti.” demişti.

‘BİZİ SINAMAYIN!’

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, İsrail Başbakanı Natali Bennett ve Savunma Bakanı Benny Gantz’ın Tahran’a yönelik askeri saldırı tehditlerine cevap verdi. İsrail’in ülkesine yönelik saldırı tehditlerini “uluslararası hukukun açık ihlali” olarak niteleyen Hatibzade, “Bu tür kötü niyetli davranışlar, Batı’nın, İsrail’e körü körüne desteğinden kaynaklanmaktadır.” dedi. Hatibzade, “İran’a karşı yapılacak her türlü aptalca girişim, çok kararlı bir yanıtla karşılanacaktır. Bizi sınamayın.” açıklamasında bulundu.

DEVRİM MUHAFIZLARINDAN DA TEPKİ

İran Devrim Muhafızları Başkomutanı İran’ın İslam Devrim Muhafızları Başkomutanı Hüseyin Selâmi, İsrail’i kastederek “İran’ı tehdit eden ülkelerin, savunma ve saldırı yetenekleri hakkında gerçekçi bir anlayış geliştirmeleri gerektiğini” söyledi.

Selâmi, “Savunma politikalarımızda ve stratejilerimizde, herhangi bir noktada herhangi bir düşmandan tolere edilebilir, katı ve kararlı bir yanıt vermemizi engelleyecek bir durum yoktur.” şeklinde konuştu.

REİSİ YEMİN ETTİ: DIŞA BAĞIMLI EKONOMİDEN KURTULACAĞIZ

İran’da 18 Haziran’da yapılan 8. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini oyların yüzde 62’sini alarak kazanan İbrahim Reisi, önceki gün yemin ederek görevine başladı. 115 ülkeden 265 temsilcinin katılığı törene Türkiye’den Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un olduğu heyet katıldı.

EKONOMİ VE YOLSUZLUK VURGUSU

Reisi, yemin töreninde yaptığı konuşmada İran’ın ambargoların kaldırılması yönünde verilecek diplomatik planları desteklediğini söyledi.

AMBARGO VURGUSU

İslami Şura Meclisinde düzenlenen yemin töreni sonrası açıklamada bulunan Reisi, ambargo ve baskı politikalarının İran milletinin haklarından vazgeçmesine sebep olmayacağını belirtti.

İran’ın bölgedeki gücünün güvenlik sağlayıcı olduğunu ifade eden Reisi, İran’ın bölgesel gücünün ülkelerde barış ve istikrarın destekçisi olduğunu ve sultacı güçlere karşı gelmek için kullanıldığını söyledi.

Bölge krizlerinin bölge içi görüşmeler ve milletlerin haklarının temini ile çözülmesi gerektiğini ifade eden Reisi, yabancıların bölgeye müdahalelerinin sorun çözmediği gibi bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Reisi, “Ben kardeşlik ve dostluk elimi bölgenin tüm ülkeleri özellikle komşulara doğru uzatıyorum ve ellerini sıkıyorum.” dedi.

İran nükleer programının barışçıl olduğunu ifade eden Reisi, “İran İslam Cumhuriyeti İslam İnkılâbı Rehberi fetvası ile resmi olarak nükleer silahları haram saymaktadır ve bu silahların İran savunma stratejisinde yeri yoktur.” dedi.

İran aleyhindeki ambargoların ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Reisi, bu hedefi gerçekleştirecek her hangi bir diplomatik planı desteklediklerini ve İran açısından ülkeler ve komşuları akrabaları sayıldığını söyledi.

Kendi hükümetinin en önemli dış politika önceliğinin komşu ülkelerle ilişkilerin gelişmesi olduğunu ifade eden Reisi, diplomasi ile bölge ülkeleri arasındaki irtibatların daha da artması gerektiğini söyledi.

Kaynak: Aydınlık