Lübnan’dan iki roket İsrail’i vurdu, İsrail misilleme yaptı

Çarşamba günü Lübnan’dan fırlatılan iki roket, İran’ın geçen hafta Körfez’de bir petrol tankerine düzenlediği iddia edilen saldırıya ilişkin artan bölgesel gerilimlerin ortasında, İsrail’e topçu ateşi ile karşılık verdi.

İsrail’in Magen David Adom ulusal ambulans servisi, roketlerin fırça ateşi yaktığı tepelik sınırın İsrail tarafında can kaybı olmadığını söyledi.

Güney Lübnan’ın İran destekli Hizbullah gerillalarının hakimiyetindeki bir bölgesinden fırlatılan roket saldırısının sorumluluğu hemen üstlenilmedi.

Lübnan sınırına yakın kuzeydeki Kiryat Shmona kasabası da dahil olmak üzere birçok İsrail topluluğunda roket saldırısı uyarısı duyuldu.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada, Lübnan’dan üç roket atıldığını, birinin İsrail sınırının altına düştüğünü ve diğerlerinin İsrail’i vurduğunu söyledi. Lübnan’daki görgü tanıkları da İsrail’e çok sayıda roket atıldığını bildirdi.

Ordu, “Cevap olarak (İsrail) topçu kuvvetleri Lübnan topraklarına saldırdı” dedi. İlk bombardımandan yaklaşık iki saat sonra ordu, topçularının sınır boyunca tanımlamadığı hedeflere tekrar ateş açtığını söyledi.

Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Gücü, Misyon Başkanı ve Kuvvet Komutanı Tümgeneral Stefano Del Col’un her iki tarafla da temas halinde olduğunu söyledi.

Açıklamada, “Onları, özellikle bu ciddi yıldönümünde, daha fazla tırmanmayı önlemek için ateşi kesmeye ve azami itidal kullanmaya çağırdı.” Dedi.

İsrail, 2006’da gelişmiş roketlere sahip Hizbullah’a karşı savaştığından beri sınır çoğunlukla sessiz.

Ancak Lübnan’daki küçük Filistinli gruplar geçmişte İsrail’e ara sıra ateş açtı ve 20 Temmuz’da İsrail’e iki roket fırlatıldı ve hiçbir hasar veya yaralanma olmadı. İsrail bu olaya top ateşi ile karşılık verdi.

En son sınır olayları, geçen Perşembe günü İsrail’in İran’ı suçladığı Umman kıyılarında bir tankere yapılan saldırının ardından meydana geldi. İki mürettebat, bir İngiliz ve bir Rumen öldürüldü. İran herhangi bir müdahaleyi yalanladı.

Salı günü İngiltere, Romanya ve Liberya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne İran’ın bir veya daha fazla insansız hava aracını İsrail’e ait Zodiac tarafından yönetilen Liberya bandıralı, Japonlara ait bir petrol ürünü gemisi olan Mercer Caddesi’ni vurmak için kullanmasının “büyük olasılıkla” olduğunu söyledi. Denizcilik.

ABD ve İngiltere Pazar günü, saldırıya yanıt vermek için müttefikleriyle birlikte çalışacaklarını söyledi. İsrail Başbakanı Naftali Bennett Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’in gerekirse İran’a karşı tek başına hareket etme seçeneğini açık tuttuğunu söyledi.

Kaynak: Reuters