Suriye’de Cihatçı Gruplar Arasındaki Mücadele Belirginleşiyor

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetini kontrol eden Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ), son zamanlarda kendi yetki sınırları dışında hareket eden cihatçı gruplardan rahatsız. HTŞ, kendilerine sözde bağlı gözüken, Suriyeli olmayan savaşçılardan oluşan cihatçı Cundullah grubunun üzerindeki baskıyı artırıyor. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre Cundullah grubuna kendisini fesh edip tam olarak HTŞ’ye katılması ya da İdlib’den ayrılması için süre verildi.

Gözlemciler, HTŞ’nin cihatçıların ve Selefilerin yeniden toparlanıp markalaşmasını önlemek için bu tür gruplardan kurtulmak istediğine inanıyor. Ayrıca bu gözlemciler, HTŞ’nin bu hamlelerle uluslararası topluma terörizmi bıraktığı, militanlarla savaştığı ve yerel bir Suriye bileşeni olduğu mesajlarını iletmeye çalıştığına inanıyor.

Al-Monitor’a konuşan HTŞ kaynakları, örgütün uygun kurumlarla düzgün bir devlet kurma yolunda ilerlemek istediği için bağımsız olarak faaliyet gösteren tüm grupları dağıtmaya kararlı olduğunu söyledi.

Aynı kaynaklar, bireysel olarak faaliyet gösteren cihatçı grupların varlığının, HTŞ’nin İdlib’i kendi yaklaşımı ve kurumlarıyla yarı devlete dönüştürme çabalarını engellediğini ve HTŞ’nin Suriye’nin kuzeybatısında bunu yapmak istediğini söyledi.

İdlib’de hali hazırda HTŞ’nin yetkisi dışında hareket eden iki büyük grup var; bunlar Ensar el-İslam ve Cundullah grupları.

HTŞ son açıklamasında, Cund el Şam’ı (Cundullah) feshettiğini ve lideri Müslim Eş-Şişani’nin Suriye’den ayrılmasını talep ettiğini belirtti.

Katar merkezli cihatçı gruplara odaklanan araştırmacı Halil Mikdad’a göre: “HTŞ, İdlib’deki cihatçı grupların varlığına son vermeye kararlı. Türkiye’yi ve ABD’yi kazanmak istiyor ve aynı zamanda İdlib’de muhatap alınan tek güç olduğunu vurgulamak istiyor. Hatta yönettiği Kurtuluş Hükümeti’ne bağlı olarak kendi savunma bakanlığını kurmaya çalışıyor olabilir. Bu bakanlığın görevi, HTŞ’yi eski bir cihatçı fraksiyondan ulusal bir gruba dönüştürmek olacaktır.”

“Bu cihatçı gruplar, ya kendilerini dağıtmak ya da HTŞ’ye katılmak zorunda kaldıkları için çok az seçeneğe sahipler. Aksi takdirde HTŞ zora başvuracaktır. HTŞ’nin dizginlediği cihatçı grupların bazı üyeleri kendilerini korumak için IŞİD’e katılabilir, ancak İdlib’den IŞİD’in  konuşlandığı Badia’ya (Suriye çölü) giden yol uzun ve zor.”

Bu bağlamda Lazkiye kırsalında yaşayan Cundallah grubuna yakın bir cihatçı lider olan Ebu Müslim el-Özbek, Al-Monitor’a verdiği demeçte: Cundallah grubuna karşı herhangi bir adım atılmadığını hala görev yerlerinde bulunduklarını vurguladı. Özbek; “Cundallah sadece rejimle savaşan, İdlib siyasetine ve yerel halkın işlerine karışmayan barışçıl bir gruptur. Bu grup HTŞ’ye tehdit oluşturmaz, onunla rekabet etmez ve Batı için bir tehdit değildir, Suriye dışında operasyon yapmaz. Bir numaralı düşmanı Suriye rejimi ve onun Rus ve İranlı müttefikleridir.”

Kaynak: Al-Monitor

NOT: Bu haber PUGAT için Ahmet Selim Günay tarafından orijinal dilinden özetlenerek çevrilmiştir.